قبلا هر وقت میرفتم کتاب فروشی از فروشنده می پرسیدم فلان کتاب رو دارید و ان ها هم اکثر اوقات یا کتاب اشتباهی را نشانم می دادند یا به راحتی می گفتند نداریم. بارها شده بود که در همان کتاب فروشی ها کتاب مورد نظرم را پیدا می کردم و کم کم یاد گرفتم که به فروشنده ها اعتماد نکنم چون انگار خودشان هم نمی دانستند چه کتاب ها و محصولاتی دارند. ناگفته نماند که خیلی از این فروشنده ها فروشنده اصلی مغازه یا کتاب فروشی نبودند و فقط به عنوان یک کمک فروشنده فقط چند ماهی کار می کردند و می رفتند.
در نتیجه تلاش برای جستجوی یک کتاب خوب با اتکا به علم و اراده شخصی خودم از همان جا شروع شد. حالا با داشتن بیش از دو دهه تجربه در زمینه انتخاب کتاب و خرید کتاب های اشتباه و نامناسب بسیار، بهتر می توانم در کمتر از یک دقیقه کتاب مورد نظر خود را پیدا کنم.
در اینجا لیست مواردی را که برای خرید یک کتاب باید به آن توجه کنیم برایتان آورده ام.
نام و موضوع کتاب
موضوع کتاب اولین چیزی است که برای خرید کتاب باید به آن توجه کنید. ضرب المثل معروفی هست که می گوید اگر ندانید مقصد کجاست دیگر فرقی نمی کند که کجا می روید. اگر شما ندانید در چه زمینه ای می خواهید کتاب بخرید احتمال زیاد با خرید یک کتاب نامناسب از کتاب فروشی برمیگردید.
من خودم هر وقت نیاز به روانشناس پیدا می کنم و حالم بد است به کتاب فروشی میروم و دنبال کتابی می گردم که بتواند حالم را خوب کند. موضوع آن نیز کاملا به دلیل حال بدم مرتبط می شود. مثلا اگر از نظر مالی به هم ریخته ام، خرید یک کتاب در زمینه کسب و کارم به من کمک می کند تا از سردرگمی در بیایم و راه حلی برای مشکلم پیدا کنم.
پشت جلد
پشت چلد اکثر کتاب ها خلاصه ای از آنچه که شما در کتاب خواهید خواند وجود دارد. گاهی حتی بیوگرافی یک نویسنده در پشت جلد کتاب است. من با نگاهی بر پشت کتاب سعی می کنم اطلاعاتی کلی در مورد کتاب یا ویسنده آن بدت بیاورم.
فهرست کتاب
اگر نویسنده فرد ماهری باشد قطعا می داند که از طریق فهرست می تواند قلب مخاطب را نشانه بگیرد. فهرست کتاب دید کلی در مورد محتوای کتاب می دهد و اگر مطالب داخل فهرست جز مطالب مورد علاقه شما به حساب بیاید قطعا می توان به خرید کتاب فکر کرد.
نام نویسنده
ممکن است نام نویسنده یا مترجم هم مهم باشد. سعی کنید مترجم های خوب و حرفه ای در زمینه کاری خود را بشناسید تا آسوده تر بتوانید کتاب های آن ها را تهیه کنید. باید ببینید شما و ضخصیت تان با نوع نوشته کدام نویسنده و مترجم سازگار است. لزوما نویسنده ای که در نگاه همه شناخته شده است بدان معنا نیست که شما هم می توانید از نوع نوشته آن شخص لذت ببرید. شاید شما لحن طنز و یا عامیانه را بپسندسد و اما برخی نویسندگان معروف فقط ادبی بنویسند و شما نتوانید با کتاب مربوطه ارتباط برقرار کنید.
ناشر
این که کتاب مورد نظرتان توسط انتشارات نام آشنایی چاپ شده است یا خیر تا حدی به سلیقه شما بستگی دارد. اگر نشر مرا بخواهید ناشر بیشتر می تواند در زیبایی کتاب نقش داشته باشد که برای شخص بنده این مورد چندان مهم نیست. اما اگر شما به کیفیت چاپ نیز اهمیت می دهید یا ناشر خاصی را می پسندید می توانید کتاب های ناشران معروف تر و معتبر تر را انتخاب کنید.
فاکتور مورد علاقه شما
در انتخاب یک کتاب فاکتور مورد علاقه شما چیست. به چه چیزی خیلی علاقه دارید که اگر یک کتاب آن را داشته باشد حاضرید آن را خریداری کنید. من عاشق تمرین و چک لیست هستم و اگر کتابی تمرین و چک لیست داشته باشد، بلافاصله آن را می خرم. چون عاشق به چالش کشیدن خودم هستم و چالش ها به من حس رشد و پیشرفت می دهند.
فال حافظ گرفتن با کتاب
وقتی با انجام خیلی از این مراحل ذکر شده به نتیجه نرسم که آیا این کتاب به درد من می خورد یا خیر؟ سعی می کنم از تکنیک فال حافظ استفاده کنم. این روش به این صورت است که به طور ناگهانی و کاملا شانسی بخشی از کتاب را باز می کنم و چند خط از صفحه باز شده را می خوانم. گاهی آن صفحه با من کاری می کند که نمی توانم بدون آن کتاب از کتاب فروشی خارج شوم. در واقع اگر صفحاتی که به طور ناگهانی از کتاب باز می کنم حرفی برای گفتن داشته باشند که برای من لذت بخش باشد قطعا آن کتاب را می خرم.
نام متفاوت ولی کتاب تکراری
مراقب نام کتاب ها باشید. برای من بارها پیش آمده اس که کتابی را خریده ام و بعد متوجه شدم ترجمه ای دیگر از یک کتاب یکسان را خریداری کرده ام. برای این که مطمئن شوید که کتاب مورد نظر که انتخاب کرده اید با کتاب شما یکسان است یا خیر باید در صفحه شناسنامه کتاب نام انگلیسی کتاب را بررسی نمایید.
معرفی توسط دیگران هرگز!
هیچ وقت به معرفی از طریق دیگران اعتقادی نداشته ام. ساده تر بگویم هر بار که فردی کتابی معرفی کرد و من به او اعتماد کرده و آن کتاب را خریدم یک نتیجه بیشتر برایم نداشته است، خاک خوردن آن کتاب بر روی طاقچه. حتما این شعر را شنیده اید که می گوید:
هرکسی از ظن خود شد یار من/ از درون من نجست اسرار من
ماجرا دقیقا همین شعر است. ماجرا از این قرار است که هر کس بر مبنای نیازهای شخصی خود یک کتاب را انتخاب می کند و به آن علاقمند می شود. کتابی که برای تعدادی از افراد مناسب باشد لزوما نمی تواند برای شما هم کتاب خوبی باشد.
قیمت کتاب
گاهی قیمت یک کتاب می تواند در تصمیم گیری من تاثیر زیادی داشته باشد. کتاب هایی که مربوط به سال های قبل تر هستد معمولا قیمت پایین تری دارند. البته برخی از ناشران و کتاب فروشی ها قیمت ها را با یک برچسب به روزرسانی می کنند و این مزیت را از شما می گیرند.
سال چاپ کتاب
سال چاپ کتاب نه تنها در قیمت کتاب تاثیر می گذارد بلکه در کیفیت محتوای آن هم تاثیر گزار است. تجربه نشان داده است که کتاب های چاپ سال های بسیار دور مثل دهه ۶۰ و ۷۰ از مطالب علمی تر و پر بارتری برخوردار بودند. البته این به این معنی نیست که کتاب های امروز کیفیت ندارند اما چون در آن زمان در کشور ما هنوز اینترنت چندان ورود پیدا نکرده بود اکثر مطالب کتاب ها حاصل تحقیقات علمی متخصصان بود و کمتر پیش می آمد که فردی بدون علم و آگاهی کافی کتاب بنویسد. این روزها شاهد کتاب های تکراری و کپی بسیاری هستیم که برخی نویسندگان تازه به عرصه وارد شده به راحتی کتب خود را به چاپ می رسانند.
در آخر این که من عادت عجیبی دارم و آن هم این است که در صورتی می توانم از یک کتاب فروشی بیرون بیایم که یا تمام کتاب های مغازه تمام شده باشد و یا تمام پول هایم.
حالا نوبت شماست که برای ما بگویید که چگونه کتاب های خوب را تشخیص می دهید.
اضافه کردن نظر